Cum pot cercetasii sa ajute refugiatii?

Azi am văzut o întrebare foarte bine pusă în legătură cu modul în care ne mobilizăm ca și cercetași vizavi de criza legată de refugiați și m-am gandit să îmi exprim gândurile aici.

Întrebarea era: Vrem să ne implicăm în comunitate inclusiv sprijinind acești oameni care fug din calea războiului? Și dacă da, cum?

Răspunsurile la întrebarea de față sunt variate și consider ca fiecare opinie contează. Să începem cu începutul:

  1. Vrem să ne implicăm? Prin asumarea promisiunii de cercetaș, DA. Vrem să ne implicăm pentru că rolul nostru este acela de a crea o lume mai bună.
  2. Cum vrem să ne implicăm?
    1. În primul rând putem incepe o campanie simplă de comunicare (de la exprimarea punctului de vedere al organizației, ca in cazul Ucrainei si al Roșiei Montane) si printr-un simplu cover de Facebook oficial prin care să arătăm sprijinul față de acești oameni.
    2. De asemenea, un mic material cu cuvinte de bază si  ilustrații clare pentru acestea care să îi ajute și pe care să îl distribuim lor ar fi minunat. Așa facem primul pas de ajutor al acestora către asimilarea culturii. Cum putem să il facem realitate? Crowdfunding și apoi tipărire în minim 5000 de exemplare.
    3. Putem merge la fața locului să îi vedem și poate, dacă aceștia vorbesc engleză, să îi ascultăm. Au nevoie de cineva care să îi asculte și care sa îi incurajeze, să le ofere puțin optimism și ÎNCREDERE.

Ceea ce reprezintă, din punctul meu de vedere, marea noastră problemă este imaginea deformată pe care societatea o are față de TOȚI refugiații. Nu neg că fiecare pădure are uscături, dar hai să încercăm să ajutăm tulpinile verzi și sănătoase să crească. iar uscăturile nu vor avea de ales decât să rămână în minoritate.

Nu este prima oara cand ne aflam in fata unui mic val de refugiati (pentru ca mai mult decat cateva mii de oameni nu vom primi fata de 18 milioane de cetateni romani care traiesc pe teritoriul Romaniei in acest moment) si consider ca trebuie sa incercam sa fim oameni de la un cap la celalalt. In loc sa oferim doar argumente extremiste pro sau contra, hai sa gandim logic si sa abordam acest subiect cu maturitate si spirit practic. Sa fim umani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s