Voi sunteti aia de merg pe munte?

Cercetasia nu se traieste in ture de munte.

Cand le vorbesc oamenilor (Destul de diferiti) despre cercetasi primesc doua/trei raspunsuri:

  • voi mergeti pe munte si din astea, nu?
  • E ce faceam si noi la Pionieri si la Soimii Patriei.
  • ce sunt cercetasii?

Bun.

De ce nu reusim sa ne desprindem de imaginea asta? De ce promovam atat de mult urcatul pe munte si dormitul in cort si, mai ales, de ce atragem posibili cercetasi cu exprimari de modul „tura de munte”, „omuleti” (vai cat urasc exprimarile astea) si nu trecem la lucruri, din punctul meu de vedere, mult mai frumoase: implicarea in societate, dezvoltarea individului si cresterea personala a acestuia?

Pot fi numita cercetas de birou. Recunosc, in ultimii ani munca mea la cercetasi s-a axat foarte mult pe partea de comunicare online, hartii semnate si planificari. Este adevarat, nu putem spune ca e cea mai mult cunoscuta parte, dar este cea care face back-end-ul imaginii de urcat pe munte si camp-uri sau experiente internationale.

Cand am revenit la coada sapii, ca sa spun asa, am intalnit o lume in care inca se traieste cu impresia ca facem un fel de munca de soimii patriei, o lume in care parintii aleg intre baschet, fotbal si cercetasi (puse in aceeasi oala pentru ca odrasla nu face educatie la cercetasi ci alearga in cerc) si o lume in care se evoca scolile de munte si cum stiu X, Y si Z sa faca noduri.

Constant explic parintilor ca facem educatie non-formala, ca ajutam copiii sa fie mai buni si sa castige abilitati de leadership, de munca in echipa, dar si de competitivitate. Evident ii iau prin surpindere. Ei stiau ca noi ne plimbam prin padure si facem focul. Eu zic ca am succes, dar mai zic si ca nu sunt singura care se confrunta cu aceste opinii pre-formate.

Ne trebuie o schimbare de directie, din nou. Aceasta a existat si simt ca moare, dar sper ca e doar sentimentul meu.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s